ČPP

Često postavljana pitanja

Za krajnje korisnike - građane RH koji su se prijavili za edukaciju je besplatan. Ali, postoje ozbiljni i značajni troškovi za realizaciju edukacije po cijeloj RH. Ti troškovi iznose $75000 i to je iznos koji pokušavamo prikupiti crowdfunding kampanjom, sponzorstvima i donacijama.

Ukoliko ne prikupimo potrebna sredstva, program se NEĆE izvoditi.

Ono što ja kao pokretač projekta nudim je moje vrijeme, trud, znanje i iskustvo, te pripremu i nabavku svih potrebnih nastavnih materijala, ali mi treba pomoć u prikupljanju financijskih sredstava za realizaciju projekta.
Startup (ili start-up) je naziv za novi poduzetnički pothvat koji ima za cilj realizirati neku ideju. Neke osnovne karatkeristike startupa koje ih razlikuju od klasične tvrtke:
 • njihova ideja ima ili karakteristiku inovativnosti ("nešto novo") ili disruptivnosti ("radi stare stvari na novi način")
 • imaju za konačni cilj raditi sa cijelim svijetom - pružati uslugu ili prodavati proizvod ili sl. (iako će možda započeti u Hrvatskoj, imaju za cilj širiti se dalje)
 • ne moraju nužno imati kapital - žele se od samog početka oslanjati na ljude i tvrtke koji se bave investiranjem u takve, rizične poduzetničke pothvate (poslovne anđele, fondove rizičnog kapitala)
 • žele rasti/skalirati svoje poslovanje što je moguće brže
 
 1. Po trajanju – 20 šk. sati – 5 dolazaka po 4 šk. sata sa zadacima kojima polaznici moraju implementirati naučeno. Svako se predavanje nadovezuje na prethodno, kako bi do kraja edukacije polaznici imali razvijen svoj prvi startup i usvojene brojne temeljne vještine koje će biti temelj daljeg razvoja projekta
 2. Po zaokruženoj cjelini – polaznici će započeti sa brainstorming tehnikama kako bi došli do ideje, proveli nekoliko iteracija validacije ideje, naučili primjenjivati Lean Startup tehnike, odabrali poslovni model, izradili poslovni plan, pripremili i održali kvalitetnu Pitch prezentaciju za potencijalne investitore
 3. Po usvajanju vještine primjene Lean Startup pristupa i načinu razmišljanja
 4. Korisnom modulu o modernim izvorima financiranja koji će im dati opsežan pregled mogućnosti, ali i brojne direktne kontakte u RH i šire čime će se smanjiti strah od nepoznatog i „osvijetliti“ put
 5. Podršci startup zajednice  - podršku od samog početka pruža HUB385 iz Zagreba, a udruga Lean Startup Croatia dala je podršku i samom sadržaju programa edukacije.

Po sadržaju

Ovaj program je u potpunosti orijentiran na pokretanje startup projekta temeljen na Lean Startup pristupu. Međutim, kako bi bio kompletan dodane su mu važne teme koje prethode (traženje, organizacija, vrednovanje ideja) odnosno koje slijede nakon/tijekom primjene tog pristupa (odabir poslovnog modela, prezentiranje investitorima, mogućnosti financiranja startupa, itd.) Na ovaj način dobili smo program edukacije koji Vas u potpunosti priprema za realizaciju Vaših ideja.

Po izvedbi

Ovaj program je usmjeren na usvajanje VJEŠTINE pokretanja i vođenja startupa. Jedini način za to je stalna primjena i isprobavanje znanja u praksi (čitati o vožnji bicikle – voziti bicikl). Iz tog razloga planirano je jedno predavanje tjedno u trajanju od 4 šk. sata. Na predavanju dobivate zadatak koji samostalno ili sa svojim timom rješavate sljedećih 5 dana. Zatim ga šaljete mailom na pregled kako bi dobili komentare/sugestije za doradu. Nakon pet dolazaka proći ćete kroz cijeli proces, ovladati cijelim pristupom i razviti svoj prvi startup! Bonus – Lean Startup pristup u svojoj osnovi sadrži metodu eksperimenta – jednu od temeljnih znanstvenih metoda – i njome ćete se naučiti koristiti za potrebe unapređenja svojeg startupa ili bilo kojeg drugog poslovnog poduhvata.

Po rezultatu

Po završetku ovog programa neće vam ostati samo nekakav nastavni materijal već vaš prvi startup projekt, razvijen od početne ideje, preko višekratne validacije ideje, sa osmišljenim prototipom, planom za daljnji razvoj vođen ispitivanjem reakcija potencijalnih korisnika, s poslovnim planom i planom financiranja, pripremljen za prve prezentacije investitorima. Dalje, ostati će Vam vještina primjene Lean Startup pristupa…i najvažnije – ostati će vam svijest o tome da znate primijeniti cijeli postupak ponovno za realizaciju sljedeće ideje.

Godine 2012. dobio sam priliku osmisliti vježbe iz kolegija Elektroničko gospodarstvo, gdje sam po prvi puta implementirao preteču programa edukacije o pokretanju startupa prema Lean Startup pristupu.

Studenti su ga izuzetno dobro prihvatili, jer su imali priliku cijeli semestar razvijati svoj startup te implementirati brojna znanja, tehnike i metode na realnom primjeru. Kako je riječ o informatičkom fakultetu većina njihovih ideja bila je iz IT domene, ali bilo je i ideja koje nisu imale veze sa IT-em (npr. 3d iluzije na cestama radi povećanja sigurnosti sudionika u prometu).

Taj program kontinuirano dorađujem i dopunjavam novim sadržajima i on danas predstavlja jednu zaokruženu cjelinu koja pokriva prve ključne korake pokretanja startup projekata, od prve ideje, preko višestruke valuacije ideje, primjene lean startup pristupa, znanja o načinima i izvorima financiranja startup projekata, sve do izrade prezentacije (engl. pitch) i vještina prezentiranja pred publikom.

Program je do danas pohađalo više od dvije stotine studenata koji su prezentirali gotovo 100 startup ideja. Mentoriranjem tako velikog broja ideja dobio stekao sam veliko i korisno iskustvo jer je za svaki startup trebalo procijeniti izvodivost/složenost, stanje na tržištu, konkurenciju, troškove, rizike i dr.

Brojni studenti su svoje ideje nastavili razvijati u riječkom startup inkubatoru:

 • MalaŠpajza (1. generacija),
 • PointMe (3.gen),
 • Syphos (4.gen),
 • Workit (5.gen),
 • YourJob (6. gen),
 • Drinkwish, Matura App, Petzbook (9.gen.),
 • izvan Startup inkubatora Rijeka:
 • HoviApp,
 • PickYou

Ja sam netko tko voli raditi i voli svoj posao profesora.

Od kraja srednje škole financirao sam se radeći fizičke poslove u skladištima tvrtke Metis d.d. ...prodavao sam usisavače....radio povremene studentske poslove....od druge godine studija počeo sam raditi osnovne informatičke tečajeve u tvrtci Unisoft d.o.o. gdje sam educirao na stotine polaznika....izrađivao sam i web stranice....

Tijekom 2001. proveo sam 6 mjeseci SAD-u, gdje sam radeći najrazličitije poslove u jednom obiteljskom hotelu (od perača posuđa do pomoćnika direktora) usavršio engleski jezik i stekao dodatno iskustvo o njihovom pristupu poslovanju.

Po povratku započinjem raditi u informatičkom centru Astoria d.o.o., tada najvećoj tvrtki za informatičku edukaciju u Primorsko-goranskoj županiji. Tu sam educirao gotovo 1000 polaznika.....inicirao sam pokretanje tečaja za web dizajn gdje sam educirao preko 50 polaznika, a zatim i otvaranje web studia te se bavio razvojem web stranica i aplikacija.

Astoria uskoro postaje partnerska tvrtka zagrebačke Algebre, najuspješnije obrazovne ustanove za informatičke tehnologije u RH i jedne od najboljih u EU. Nakon stjecanja Macromedia certifikata održavam većinu modula u njihovom programu Web dizajna.

2004. godine se zapošljavam na radnom mjestu asistenta na Odsjeku za informatiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, koji 2008. godine postaje samostalni Odjel za informatiku, sastavnica Sveučilišta u Rijeci.

Tijekom rada na Fakultetu nastavljam suradnju sa tvrtkom Algebra, a počinjem se intenzivnije baviti razvojem web aplikacija - prvo web informacijskog sustava Filozofskog fakulteta, a zatim razvojem web aplikacija za vođenje znanstvenih konferencija (integracija sa PayWay sustavom, rezervacija smještaja, izrada potvrda, računa u PDF, back-end sustav za recenziranje, itd.):

 • Girep/Epec 2008., Opatija
 • POSPSY 2009., Opatija
 • EABCT 2009., Dubrovnik
 • ICEI2011., Opatija, itd.
te veći broj web stranica za udruge i tvrtke.

Od 2006. do polovice 2008. godine bio sam suvlasnik web portala PaintHR.com.

Od polovice 2008.  do kraja 2012. godine bio sam suvlasnik tvrtke Neo Castrum d.o.o. nastale iz hobija grupe osnivača, koja je u vremenu najveće krize, u vrlo maloj tržišnoj niši, u samo tri godine dosegla prihod od gotovo milijun kuna.

2010. godine sam magistrirao na "starom" magistarskom znanstvenom studiju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu s temom "ANALIZA I EVALUACIJA TEHNIKA ZA POBOLJŠANJE PERFORMANSI WEB APLIKACIJA".

Od 2010. godine povjerena su mi predavanja iz kolegija Dinamičke web aplikacije 2.

Godine 2013. inicirao sam održavanje prvog okruglog stola Odjela za informatiku sa IT tvrtkama i drugim poslodavcima iz Primorsko-goranske županije s ciljem intenziviranja suradnje Odjela i IT tvrtki iz regije, koji je ove 2018. godine održan ponovno, ali ovaj puta kao cjelodnevna manifestacija sa brojnim radionicama, panelima, okruglim stolovima, gostovanjima najvećih IT tvrtki, te pitchevima poslodavaca.

Na Odsjeku za informatiku Filozofskog fakulteta i Odjelu za informatiku držao sam vježbe iz kolegija Programiranje 1, Računalne mreže 1 i 2, Dinamičke web aplikacije 1 i 2, Distribuirani sustavi i drugim.

2016. godine obranio sam doktorsku disertaciju na Odjelu za informatiku pod naslovom "PRILAGODLJIVI TUTORSKI SUSTAV ZA E-UČENJE PODRŽAN DUBINSKOM ANALIZOM PODATAKA".

Sudjelovao sam u više znanstvenih programa i projekata (od 2007-2013 u znanstvenom programu FER-a/Ericcsona Nikole Tesle "Napredne mreže i usluge za informacijsko društvo"), te sudjelovao u pisanju prijava za FP7, Interreg i druge EU, te brojne nacionalne znanstvene projekte (HRZZ, potpore UNIRI).

Samostalno i u koautorstvu sam objavio 24 znanstvena rada u časopisima i na međunarodnim znanstvenim konferencijama.

Na najvećoj svjetskoj konferenciji Educational Data Mining održanoj u Madridu 2016 godine moj rad je nagrađen nagradom Best Poster.

U rujnu 2017. godine osnovao sam tvrtku Intellego j.d.o.o. i namjerno njezin rad započeo ovakvim društveno-korisnim projektom.

Oženjen sam i uskoro ću postati otac svog prvog djeteta. 🙂

U našoj zemlji jako volimo ulagati u beton, ciglu, zgrade....nešto opipljivo. Međutim svaku tvrtku prvo čine ljudi, njihova znanja, vještine, motivacija, trud.

Danas u Hrvatskoj ima na stotine poslovnih zona koje su prazne, te gotovo stotinu poduzetničkih inkubatora od kojih velika većina nije puna. Imamo i brojne programe poticanja poduzetništva, koji ne uče ljude kako započeti svoj posao i smanjiti rizike.

Moj prijedlog je da uložimo u ljude, da educiramo 400 ili 600 ili 800 građana RH kako pokrenuti svoj posao na optimiziran ili nisko-rizičan način (prema Lean Startup metodi i drugim metodama), te da vidimo da li će rezultat biti bolji od ulaganja u prazne zgrade.

Ovaj projekt ima za cilj da se tijekom edukacije do prve faze razvoja dovede 400 startup projekata.

Jednom kada se provede edukacija građana o tome kako pokrenuti svoju ideju/startup, možemo očekivati bolje korištenje poticaja, više otvorenih tvrtki/obrta i već broj uspješnih startup tvrtki.

To je točno.

Ali da li zbog toga ne treba nikada ništa pokušati? Ostvariti neku svoju ideju? Od svog hobija napraviti ozbiljan posao? Pokušati povećati prihode svoje tvrtke/obrta sa uvođenjem novih proizvoda/usluga?

Da li su VHS videorekorderi propali? Jesu, ali tek nakon desetaka godina proizvodnje i milijuna prodanih primjeraka.

Da li su propali Discmani? Jesu, nakon desetak godina proizvodnje i milijuna prodanih primjeraka...

Da li su propale neke tvrtke koje su proizvodile paste za zube? Jesu, ali su nastale nove, inovativnije, bolje...

U većini svijeta na "propadanje" se gleda kao na odličnu priliku za učenje. Bitno je samo da propadnete što prije, ako ideja nije dobra, i da pri tome izgubite što manje.

Ono što radi Lean Startup je da nas uči kako testirati ideju prije investiranja ili uz minimalno investiranje, te kako voditi razvoj proizvoda usluge prema povratnim informacijama tržišta kako bi minimizirali rizik i ponudili točno onakav proizvod/uslugu kakvo tržište želi, odnosno maksimalizirali vjerojatnost uspjeha proizvoda/usluge.

Lean Startup je naziv knjige Erica Ries-a koja je postala jedna od najvažnijih knjiga startup svijeta. Najjednostavnije rečeno, Lean Startup je skup uputa kako pokrenuti, voditi i skalirati svoj startup. Taj skup uputa/koraka može se usvojiti/naučiti kao vještina i primjenjivati ne samo na startupe nego i na poslovanje klasičnih tvrtki i obrta. Oslanja se na Lean proizvodnju (Lean Manufacturing), što je način razmišljanja i skup tehnika optimizacije poslovnih procesa, smanjenja rizika i povećanja kvalitete konačnog proizvoda ili usluge, te zadovoljstva krajnjih kupaca.
Naravno, uz napomenu da je riječ o komercijalnoj usluzi koja nije dio ovog društveno-korisnog projekta. Biti će nam zadovoljstvo napraviti edukaciju po vašoj mjeri i prema potrebama vaše tvrtke/obrta. Pošaljite nam mail na hsn@intellego.hr radi dogovora.
Naravno - samo nam se javite na hsn@intellego.hr da se dogovorimo koji oblik podrške (indiegogo, sponzorstvo, donacija) vam najbolje odgovara i definiramo koji broj polaznika želite podržati, te da li ih u tom mjestu/gradu/području ima toliko.
Možete - samo ispunite obrazac na ovom linku i to je to. Nakon nekoliko dana ćete dobiti naš e-mail sa novostima o projektu, te nastaviti dobivati korisne informacije.
Ovo su prijave koje su prikupljene u samo 30 dana tijekom ožujka 2018. nakon čega smo ih prestali aktivno promovirati jer je osnovni cilj projekta bio educirati 400 građana po 20 iz svake županije. No educirati ćemo bilo koji broj građana ukoliko prikupimo dovoljno sredstava za to.
Grad Zagreb 244
Primorsko-goranska 71
Splitsko-dalmatinska 45
Osječko-baranjska 43
Zagrebačka 44
Istarska 30
Sisačko-moslavačka 24
Varaždinska 25
Zadarska 23
Šibensko-kninska 19
Vukovarsko-srijemska 21
Brodsko-posavska 19
Međimurska 11
Karlovačka 11
Bjelovarsko-bilogorska 10
Dubrovačko-neretvanska 9
Krapinsko-zagorska 9
Požeško-slavonska 7
Koprivničko-križevačka 6
Virovitičko-podravska 3
Ličko-senjska 2
UKUPNO 676
Za projekt se je u samo 30 dana prijavilo više od 676 građana iz svih županija RH. To znači da postoji veliki interes za ovakvim fokusiranim i kontinuiranim programima edukacije. Suradnjom sa jedinicama lokalne samouprave može se osigurati provedba ovog programa u određenim mjestima i/ili gradovima kao dio napora lokalne samouprave usmjerenima na poticanje poduzetništva. Sve što je potrebno je kontaktirati nas na hsn@intellego.hr kako biste dobili sadržaj projekta, pismo namjere i predložak ugovora o kojem onda možemo razgovarati i prilagoditi ga Vašim potrebama.

Zato što se primjerice u SAD-u novi startup pokrene svake 3 minute.

Zato što se Hrvatska niti ne pojavljuje u glavnim izvješćima o stanju startup ekosustava na području EU.

Zato što je ranije ove godine jedan švedski startup/tvrtka sa samo 150 zaposlenih prodan za više od milijarde dolara, a ukupno je takvih startupa u EU na desetke.

Zato što se ovim projektom potiče poduzetništvo općenito, ne samo IT startup projekti.

Zato što time pomažete svojim sugrađanima i svojoj zemlji.

Zato što smatramo da je 21. stoljeće, stoljeće ostvarivanja ideja, neovisno o tome tko ste, odakle dolazite i koliko novaca imate.

Startup zajednice širom svijeta učinile su taj oblik poduzetništva najpoželjnijim među mladima i starima zbog jedinstvenog sustava podrške koju nude svim novih startup projektima.

Međutim, da bi došli do toga, potrebno je o osnovama pokretanja startup projekata educirati što više građana, proširiti bazu, kako bi iz nje danas sutra dobili uspješne tvrtke koje će dati pozitivan utjecaj Hrvatskom gospodarstvu.

 
Ukoliko želite postati partner projekta i ujedno iskoristiti to partnerstvo za promociju svoje tvrtke nudimo Vam sljedeće: Svim zainteresiranim sponzorima nudimo oglašavanje na službenom automobilu (za kojeg također tražimo sponzora) tijekom 12 mjeseci trajanja projekta. Pored toga nudimo oglašavanje (uključivanje vaših logotipova, bannera ili oglasnih materijala) na :
 • zaglavlju web stranica projekta
 • svim našim profilima na društvenim mrežama (facebook, instagram, twitter i youtube)
 • svim grafičkim materijalima
 • svim video materijalima
 • svim promo materijalima (majice/košulje/kape)
 • nastupima u medijima
Za ponude, uvjete i sva ostala pitanja molimo kontaktirajte nas na službeni e-mail: hsn@intellego.hr ili putem naše Facebook stranice.
Postupak je vrlo jednostavan, potpuno siguran i traje 30ak sekundi. Pogledaje ove tri slike za upute: 
Projektu možete pomoći na više načina:
 1. Podrškom na platformi Indiegogo Najvećoj i najpoznatijoj svjetskoj platformi za skupno financiranje. Kako? Kliknite ovdje.
 2. Sponzorstvom projekta Zamjena za marketing Vaše tvrtke na službenom vozilu projekta tijekom 12 mjeseci, vozilo će obići cijelu RH. Želite razgovarati o uvjetima? Pošaljite na mail na: hsn@intellego.hr radi dogovora.
 3. Donacijom Kako? Pošaljite nam mail na: hsn@intellego.hr pa ćemo se dogovoriti.